Fotos: Brian Tomczyk, Niels Horskjær and Michael Opsahl

Artikler

Artikel i ZO Magazine af Kendra Beltran, 27. september 2015: “The Songbird with a Harp”

Journaliststuderende fra SDU, Jonas Erboe har lavet en anderledes og spændende lydmontage med Trine og personale på Hospice Sjælland: “Et liv med død – Sygeplejersken, køkkenlederen og harpeterapeuten”, maj 2015. Læs lydmontagen her eller lyt til den her. Lyt også til dette lydklip: Trine – Frihed

“Hun begynder at spille.

Fingrene knipser forsigtigt hen over harpen. Den enkelte lethed minder mig om en afsluttende scene fra DR-serien 1864. En scene, hvor seeren med et poetisk tracking shot følger hovedpersonens søn luftløbende gennem kornmarkerne.

Trine lukker øjnene. Det samme gør beboeren.

Tonerne fylder rummet.”

“Hun rejser sig i sengen. Beboeren. De to puder falder fra nakken til lænden. Hun hiver efter vejret. Puster ind, puster ud. Puster ind, puster ud, men langsommere.

Nu dør hun. Trine trækker ikke en mine. Hun spiller videre.

Hendes øjne er lukket i, men hun ser alt. Mærker stemningen i rummet, sætter tempoet på musikken en smule ned. Hun ved, at hun ikke skal stoppe med at spille.

Knipsene fortsætter.

Musikanmeldere skulle høre mere harpe. For de tager fejl. De tager fejl, når de betegner den moderne r’n’b-musik som drømmende.

Det her er drømmende. De små knips, der skaber den store lyd. De små knips, der får tankerne til at flyve. De små knips, der kan få os til at glemme og begynde at drømme.

Vi kan drømme. Os, hvis fremtid, der ikke er sat en akut grænse for. Men for beboerne, de døende, så eksisterer fremtiden ikke. Nuet er det eneste, De har. Det er her, De lever.

”Kun i nuet kan vi føle nærvær,” siger Trine.

Det er måske derfor, at hun synes, nuet er det bedste sted at være på jorden. Fordi det er her, freden for beboeren kan ske.”

 

Trine fortæller om sit arbejde på Hospice Sjælland til Frederiksborg Amtsavis, januar 2013:  Harpens uransagelige veje

“- Der er meget stærke følelserinvolveret, og jeg kan selv blive dybt bevæget. Men der er også så meget kærlighed til stede i situationen og en inderlighed og oprigtighed, som man ellers ikke ser så meget af i hverdagen. Det giver energi til ens arbejde, og man føler, at man kan gøre en forskel”, siger Trine Opsahl.